‘Fotograferen is Beleven’

Landschapsfotograaf Bram Lubbers in actie op een mistige ochtend bij molen Weel en Braken in Obdam

Mijn naam is Bram Lubbers en ik woon in Anna Paulowna, Noord-Holland. Sinds 2023 ben ik mij, naast mijn vaste baan, gaan richten op landschapsfotografie.

Fotografie: wat betekent het voor mij?

Fotograferen is voor mij ‘beleven’. Genieten van het moment, de rust en schoonheid van de natuur. En dit dan vaak vroeg in de ochtend vóór zonsopkomst, wanneer de wereld nog slaapt en het geluid van de vogels die het begin van de dag inluiden de overhand heeft. Samen met het geluid van ritselende bladeren en kabbelend water is het puur genieten voor mij. Dat is ook het gevoel dat ik over probeer te brengen in mijn foto’s.

Kennis en kunde

Begin 2023 heb ik de basisopleiding Fotografie aan de Nederlandse Fotovakschool in Amsterdam gevolgd. Tijdens deze opleiding heb ik veel geleerd over de techniek van fotograferen, belichting, compositie en over mijn eigen camera. Deze systeemcamera, de Canon EOS M50 Mark II, heb ik een jaar daarvoor gekocht omdat het tijd werd meer met mijn passie voor fotograferen te gaan doen. Tijdens de opleiding ben ik erachter gekomen dat mijn oorspronkelijke voorkeur voor landschapsfotografie ook echt is wat ik het leukste vind met betrekking tot fotograferen. Dat is ook de reden geweest om niet de vervolgopleiding Fotografie te gaan volgen, maar meer te richten op landschap. Dit doe ik door veel te lezen en foto’s van anderen te bekijken, het volgen van online cursussen en webinars en het sparren met mede-fotograferen. En niet te vergeten, gewoon heel veel buiten zijn en doen.

Specialisatie

Landschapsfotografie is waar mijn passie ligt. Ik probeer vaak de weidsheid te benadrukken, waardoor mijn groothoeklens het meest vaak op de camera zit. Fotografie heeft mij geleerd dat er zoveel meer te zien is dan we denken. Wie goed kijkt ziet veel meer mooie, interessante en rustgevende plekjes dan wanneer we vluchtig passeren in de waan van de dag. Naast weidse landschappen probeer ik ook andere dingen op de gevoelige plaat vast te leggen. Dat kunnen details van landschappen of natuur zijn, maar ook bijvoorbeeld avondfotografie in een stad.

Motivatie

Mijn motivatie om die ene perfecte landschapsfoto te maken komt voort uit de gedachte dat het altijd beter kan. Dit betekent niet dat ik niet tevreden ben met mijn foto’s, integendeel zelfs. In de praktijk houdt dit in dat ik vaak meerdere keren naar dezelfde plek terugga om de foto opnieuw te maken en te optimaliseren. Dit kan zijn door een kleine aanpassing in de compositie en het standpunt, door net andere lichtomstandigheden of door dezelfde locatie in een ander seizoen vast te leggen.

Uitdaging

Een uitdaging voor het perfecte plaatje ga ik niet uit de weg. Als dat bijvoorbeeld inhoudt dat er met de benen in het water gestaan moet worden, dan doe ik dat. Of zoals Robert Capa, pseudoniem van Endre Ernő Friedmann en een Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf van Joodse komaf, ooit zei: ‘If your pictures aren’t good enough, you aren’t close enough.’

Nabewerking

Voor de nabewerking van mijn foto’s gebruik ik Adobe Lightroom. Met subtiele (plaatselijke) bewerkingen versterk ik de foto. Dit heeft meestal betrekking op het contrast, belichting en verzadiging. Met deze subtiele bewerkingen wordt de foto versterkt en komt het overeen met het moment zoals ik het beleefd heb tijdens het fotograferen. Elementen verwijderen (afgezien van een stofje op de lens) of elementen toevoegen die er in werkelijkheid niet waren doe ik niet, omdat ik het belangrijk vind dat mijn foto’s overeenkomen met de werkelijkheid op dat moment.


Nieuw op Instagram